tiistai 1. maaliskuuta 2011

Lautojen kiinnitys ja rimoituksen valmistelua

Olen pyrkinyt pitämään useamman työn yhtä aikaa teon alla, jotta voisin tehokkaasti käyttää ajan jonka veneellä puuhastelen. Vaikka kaarien teko ja kiinnitys on vielä vähän kesken, aloin jo lautoja kiinnittämään ja rimoitusta valmistelemaan. Taitaa kaarissa vielä ainakin pari päivää menneä jos riittääkään ja yksin niiden teko ja kiinnitys olisi hankalaa ja vaikeaa.
Lautojen sovitus ja kiinnitys ei ollutkaan niin hankalaa kuin kuvittelin. Ensin laudan pituusmitta kohdalleen ja sitten reunoista höylällä ylimääräinen pois. Lautojen vääntäminen muotoonsa onnistui aika hyvin, yksi lauta meni vähän liikaa "rupelille" mutta lämmittämällä ja vääntämällä liika "rupeli" lähti helposti pois. Kaksi pisintä lautaa on tällä kohti venettä "rupelilla", kovera ja taivutettu pituussunnassakin.

Veneen kaikki laudat on tehtaalla jatkettu vinoliitoksia mutta omat taidot huomioiden päädyin laittamaan lautojen päihin tukipalat ja laudat niihin kiinni. Yksi lauta jäi vielä kiinnittämättä koska puristimet saavat olla paikoillaan liiman kuivumisen ajan, oli hyvää aikaa aloittaa lautojen rakojen listoituksen valmistelu toisella puolella venettä.

Laitoin kapean listan ruuveilla ohjuriksi ja sitten vain jyrsin pyörimään, iltaan mennessä veneen toinen puoli oli jyrsitty. Kymmenen rakoa päätin rimoittaa ensimmäiseltä puolelta venettä. Pisimmät yli kymmenen metriää pitkiä ja lyhimmät alle viisi metriä. Neljän millimetrin ura näyttää todella isolta niin kuin kuvasta näkyy. Ajoin kakki urat koko laudan pituudelta vaikka osanmatkaa lautojen saumat olivat kiinni. Vesilinjan yläpuolella oli muutama halkeama laudassa, ei siis rakoa lautojen saumassa, jotka jyrsin auki vain halkeaman pituudelta. Toivottavasti rimojen liimaus onnistuu yhtä sutjakkaasti kuin urien jyrsintä. Ensin täytyy vielä sahata melkein satametriä liimattavaa rimaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti