torstai 17. maaliskuuta 2011

Pohjatukkien kiinnittämistä

Alkuviikosta sain viimeiset kaaret liimaukseen. Kepelle suuret kiitokset avusta kaarein liimauksessa, kaikkiaan 40 viallista kaarta. Liiman kuivuttua kaaret ruuveilla kiinni lukuunottamatta metallisten pohjatukkien aluetta.

Tänään asensin pohjatukkeja paikoilleen. Kahden viiemisen kanssa tuli vähän sydämentykystystä kun kiinnityspultit alkoivat pyöriä mutterien mukana. Samassa kohti oli metalliset kaaret syöpyneet jotka olin korjauttanut. Ensimmäiseksi tein johtopäätöksiä ruostuneista pulteista, koska eivät kestäneet. Päätin pyörittää pulteja jos saisin ne pois ja näkisin miten syöpyneitä ovat kun menivät poikki. Samalla jo suunnitelin mitä teen, puustakin jo suunnitelin pohjatukkien tekoa ja laminoimalla samalla tavalla kuin kaaretkin tein. Mieltä kaihersi olisiko kuitenkin puukölissä lahoa.

Lopulta yksi pultti lähti mutterin mukana nousemaan ylöspäin ja sain sen lopulta käteen. Yllätys oli suuri kun tuli vain kymenen sentin pätkä rustumatonta tavaraa jossa oli pieni kevennys ja kierre alapäässäkin ja siinä hamppua tai jotakin vastaavaa narua. Pultin reikä oli täysin ehjä ja kova, helpotti kovasti. Kokeilin muita pulteja mutterilla kierttää, nepä kiristyivätkin, ajattelin että olkoot siinä. Laitoin irtisaamani pultin takaisin epoksilla kiinni.

Sitten pohjatukkien kiinnittämiseen kaariin. Ongelmaksi muodostui kolmen millimerin paksuiseen rosteripohjatukkiin saada pultinreijät, vanhat reijät oli hitsattu umpeen. Reijät on tarkoitus porata ulkoapäin pohjalaudan ja kaaren läpi, pohjalaudoissa ovat vanhat reijät, joista noin 20 paikattu tulpalla, koska olivat väljät huonoimpien kaarien kohdalta. Ilmeisesti porakoneen kierrokset olivat liian suuret ja painatus liian pieni kun terät kuumenivat ja tylsyivät. Muutaman katkenneen ja tylsyneen terän jälkeen totesin tämän päivän työt tehdyksi. Tästä sitten jatketaan seuraavalla kerralla uusien poranterien kanssa. Reikiä täytyisi porta ainakin 50, siksi uusi porakone saattaa tulla hankintalistalle jos 500W:n vanha vihreä ei jaksa riittävän hitaasti terää pyörittää.

Listaa on liimattu lautojen rakoihin yli 100 metriä, höyläämistä ja hiomista vielä "vähän" jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti